Et 51 %-angreb er et potentielt angreb på et blockchain-netværk, hvor en enkelt enhed eller organisation kontrollerer størstedelen af netværkets hashrate. Dette giver angriberen mulighed for at forårsage netværksforstyrrelser ved at udelukke eller ændre rækkefølgen af transaktioner og potentielt gennemføre dobbeltforbrug, hvor de samme tokens bruges flere gange.
En vellykket angriber kan også forhindre bekræftelsen af nye transaktioner, hvilket skaber transaktionsbenægtelse, eller forhindre andre minere i at mine, hvilket resulterer i et mining-monopol. Angriberen kan dog ikke tilbageføre transaktioner fra andre brugere, ændre blokkens belønning, skabe nye coins ud af ingenting eller stjæle coins, de aldrig har ejet.
Sandsynligheden for et 51 %-angreb
Blockchain-netværk opretholdes af et distribueret netværk af noder, der samarbejder for at opnå konsensus. Dette gør dem meget sikre. Jo større netværket er, desto sværere er det at udføre et angreb. På et Proof of Work-netværk som Bitcoin, afhænger chancen for at finde en gyldig blok af mængden af hashrate en miner har.
Bitcoin-netværket er stort og derfor meget modstandsdygtigt over for 51 %-angreb. Det ville kræve enorme ressourcer at overtage majoriteten af netværkets hashrate. Desuden bliver det sværere at ændre tidligere bekræftede blokke, efterhånden som blockchainen vokser. Dette skyldes de kryptografiske forbindelser mellem blokkene, der gør det dyrt og tidskrævende at ændre data i ældre blokke.
Konsekvenser af et 51 %-angreb
Selvom det er yderst usandsynligt på Bitcoin-netværket, kan mindre kryptovalutaer med lavere hashrate være sårbare over for 51 %-angreb. Nogle bemærkelsesværdige eksempler på kryptovalutaer, der har været udsat for majoritetsangreb, inkluderer Monacoin, Bitcoin Gold og ZenCash.
Hvad kan man gøre for at forhindre et 51 %-angreb?
- Øget netværksdeltagelse: Ved at tiltrække flere minere og øge netværkets samlede hashrate bliver det sværere for en enkelt enhed at opnå majoritetskontrol.
- Protokolændringer: Implementering af protokolændringer, der gør det sværere og dyrere at udføre et 51 %-angreb.
- Decentralisering: Sikring af, at miningprocessen er decentraliseret og fordelt over mange forskellige noder og geografiske områder.
Eksempler på tidligere 51 %-angreb
Selvom Bitcoin anses som den mest sikre og pålidelige kryptovaluta, har andre mindre kendte kryptovalutaer ikke været lige så heldige. Monacoin, Bitcoin Gold og ZenCash er eksempler på kryptovalutaer, der har oplevet 51 %-angreb, hvilket viser, hvor vigtigt det er at have en stærk og decentraliseret netværksstruktur.
Mens 51 %-angreb er en teoretisk trussel mod alle blockchain-netværk, er større netværk som Bitcoin meget modstandsdygtige over for sådanne angreb på grund af deres størrelse og decentralisering. Mindre kryptovalutaer er mere sårbare, og det er vigtigt for disse netværk at tage forholdsregler for at beskytte sig mod potentielle angreb.